Boronkay Péter magyar triatlonista látogatásával folytatódott a Bajnokok Útja Alapítvány iskolalátogatási programja. Az Európa- és világbajnok sportoló az ünnepek előtt a kecskeméti Kadafalvi Általános Iskolába látogatott el. Boronkay Péter előadást tartott a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságáról, emellett speciális, könnyű vázszerkezetű biciklijét is magával vitte az iskolába.

A 35 éves versenyző elmondta, hogy sokkal nehezebb volt kijutni a 2016-os riói paralimpiára, mint ott jól szerepelni. Előadásában felidézte, hogy neki egy 150 fős mezőnyből kellett bejutni a legjobb tizenegybe ahhoz, hogy teljesüljön élete egyik nagy álma és rajthoz állhasson Rio de Janeiroban. “Ez az indulási lehetőség azért is volt nagyszerű érzés számomra, mert a sportág most szerepelt első alkalommal a parasportolók legnagyobb viadalán” – jegyezte meg Boronkay Péter. A kecskeméti sportoló végül a 9. helyet szerezte meg Rióban, ahol 750 métert úszott, 20 kilométert kerékpározott és 5 kilométert futott.

dsc_0632

Az ötkarikás játékokkal kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte a hazai parasportolók számára óriási lehetőség lenne egy hazai rendezésű olimpia, hiszen számos olyan sportág népszerűsítésére lenne lehetőség, melyek ma még nincsenek köztudatban.

Egy kérdésre felelve az élsportoló kifejtette, hogy eredetileg bal alsó kar nélkül született, de ezt sohasem élte meg fogyatékosságként, mindig is az „épek” között szeretett volna helyt állni. Boronkay Péter felidézte édesanyja szavait, aki szerint ő már születése előtt is nyughatatlan volt. Az olimpikon 6-7 évesen kezdett úszni, majd a vízilabdát is kipróbálta. “Tizennyolc éves koromban kerültem végül megfelelő edzői kezekbe és sportkarrierem is ekkor kezdett el felfelé ívelni” – jegyezte meg Boronkay Péter, aki az elmúlt években az összes triatlon távot, a középtávú és cross triatlont is beleértve hatszor nyert Európa-bajnokságot, ötször pedig világbajnokságot, emellett többször állhatott dobogón a Világkupákon.

Kommunikációért felel:

Bajnokok Útja Alapítvány
Aranyi Péter
sajtószóvivő/projektmenedzser
peter.aranyi@oneonone.hu
06-70-770-7467